معرفی صفادشت
طبق مصوبه هیئت محترم وزیران درجلسه مورخ ۱۳۷۷/۲/۳۰و با ادغام روستاهای حصارطهماسب ،عبادیه ،نصیر آباد و شهرآباد این منطقه به عنوان شهرصفادشت شناخته شد. این شهردرغربی ترین نقطه استان تهران و در بخش صفادشت شهرستان ملارد قرار دارد و از غرب به استان البرز(شهرهای محمدشهر و ماهدشت)، از شرق به بخش مرکزی ملارد و از جنوب به استان مرکزی وشهر زرندیه ساوه محدود شده و درمسیراصلی محور چیتگر(جاده تهران به اشتهارد) قراردارد. این شهر دارای یک ناحیه مرکزی به نام صفادشت و یک ناحیه منفصل بانام شهرک امید و ۱۵ روستا درحریم خود شامل مهردشت، امیرآباد ، یوسف آبادقوام ،علی بیات، کوشکک، ارغش آباد، ارسطو، شش ،دهک ،کهریزک، شریف آباد ،سلمیان ،امین آباد ،امیریه و کهریزک می باشد. شهرصفادشت با احتساب ناحیه مرکزی و شهرک امید دارای وسعتی بالغ بر۶۵۰ هکتار( ۶.۵ کیلومترمربع ) است که براساس سرشماری سال ۱۳۹۵ دارای جمعیتی حدود ۳۳هزار نفر بوده است که با اسکان واحدهای شهرک امید و رشد جمعیت در سال ۱۴۰۱ بالغ بر ۷۰ هزارنفر برآورد می شود.
ازمهمترین شاخصه های این شهر وجود دو زیارتگاه امامزاده بی بی سکینه(س)(خواهر علی بن موسی الرضا(ع) و امامزاده حمزه(ع) (از نوادگان امام موسی کاظم(ع) می باشد که موجب گردیده تا سالانه زائرین بسیاری از نقاط مختلف کشور به این شهر سفر کنند و همچنین در بخش جاذبههای تاریخی نیز میتوان به تپه ارسطو متعلق به دوران پیش از تاریخ (هزاره ششم قبل از میلاد)، شاخ تپه یوسف آباد (دوره سلجوقی)، تپه مهردشت و تپه سلمیان (دوره صفوی) و حمام روستای شش (دوره قاجار) اشاره نمود.
آب و هوای عمومی این منطقه به تبعیت از اوضاع طبیعی نواحی جنوبی رشتهکوههای البرز و حاشیه کویری ایران در تابستان نسبتاً گرم و خشک و در زمستان نسبتاً سرد و خشک میباشد. حداقل دمای سالانه (۱۴-) درجه سانتیگراد در دی ماه و حداکثر دمای سالانه (۴۳+) درجه سانتیگراد در تیر ماه گزارش شدهاست. وزش بادهای شدید سرد و خشک در زمستان، و بادهای گرم و خشک همراه با گرد و غبار در تابستان، فقدان پوشش گیاهی متراکم و بهرهمندی از گیاهان بیابانی مانند خارها، بوتهها، گونها، اسپند و … از ویژگیهای اقلیمی این منطقه است.
امروزه نیزکشاورزان با وجود زمینهای مستعد و مشکلات کمبود آب، کمابیش به تولید محصولات کشاورزی چون گندم، جو، ذرت، نباتات علوفهای، نخود، لوبیا، سیبزمینی، پیاز، خیار،گوجهفرنگی میپردازند و ازمحصولات باغهای صفادشت میتوان به: سیب، گلابی، گیلاس، زردآلو، هلو، شلیل، آلو، گوجه سبز، گردو و انگور اشاره کردو همچنین بیش از۶۰ درصدقارچ خوراکی کشور درشهرستان ملارد تولید میشود که۸۰درصد از این سهم تولیدمتعلق به صفادشت است.
وجود بزرگترین شهرک صنعتی غیردولتی کشور درشهرصفادشت ، شهرک صنعتی دهک ،شهرک گلخانه ای و مجموعاً با بیش از۶۵۰واحدتولیدی وکارگاه صنعتی فعال موجب گرایش بخش خصوصی به سرمایه گذاری دراین شهرگردیده و فراهم بودن زمینه اشتغال در دروازه ورودی استان تهران از سمت غرب،صفادشت رابه شهری مهاجرپذیر از استان های غربی کشور همچون کرمانشاه، همدان، آذربایجان غربی و غیره تبدیل نموده و نتیجه آن رواج گویش های کردی،ترکی و… افزایش جمعیت شهر نشین ،نیروی کار وتامین کارگران مورد نیاز شهرک های صنعتی در صفادشت شده است و همچنین موقعیت جغرافیایی و قرارگرفتن درحاشیه بزرگراه الغدیر ودسترسی مناسب به فرودگاه بین المللی امام خمینی(ره) درجنوب غرب و فرودگاههای پیام و مهرآباد در قسمت شمال غرب و شرق، این منطقه را محل مناسبی برای سرمایه گذاری در بخش های مختلف صنعت،خدمات و گردشگری تبدیل نموده است.